Triangular Trellis For Center of Democracy

Structure: Span + Support Trellis System::||

New York City, NY
Group Project Designers: Desireé Edge, Jamie Lee, Morgan Danner, + Lindsey Dubas
Year: Spring 2009
Professor: Demetrios Commodromos + Reese Campbell

Original Concept for Studio Design:
For the initial trellis design that was completed in another studio, the idea of using triangles of different types of angles was established to mimic the features of the building. The building itself was based on an angular gridded system with multiple intersections. The trellis design was set up as a system of 30, 60, 90 triangles and 45, 45, 90 degree triangles that were cut at the midpoint bisector that came out of the 90 degree corner. This cut was where the trellis was lifted in a vertical shift to create a more intriguing elevation of the system. Therefore, the corners of the triangles were supported 8′- 0″ off the ground and the center cut beam was lifted 12′-0″ off the ground. The whole design was thought to be built of wood beams and posts to keep a natural trellis look.

Structural Criteria:
-To create a system that is angular to involve cantilevers and varying heights in the spanned proportion
-Use different materials to experiment with how they work together and connect.
-Create a system that includes tension and compression to resist the forces that act on the trellis.

The Final Model:
The final model allowed for experimentation with compression in the concrete bases and framework. Also, tension was dealt with in the nylon rope that acts in place of wire cables. The bases support the horizontal shear so that the frame does not push outwards, and the framework has an upward angle to counter the downward loads like a camber against vertical forces. In addition, the cables are in a triangular geometry in order to pull the cantilevers up so that they are more supported. The system allows for 25% opacity on the sides, an area for ivy growth, and sun to shine in overhead. The system of angles creates interesting levels overhead and can easily connect to the next trellis through the bases. The system keeps to the same initial design ideas, but expands it further to allow for a better 3-dimensional design of space.

Additional Project Information (click here)